Apie liofilizaciją
Liofilizacija – tai džiovinimas šalčiu. Liofilizuojant sušalęs vanduo iš produktų pašalinamas jį išgarinant žemoje temperatūroje.
Liofilizuojant iš produktų pašalinama iki 97% vandens.
Dabar liofilizatoriai prieinami ne tik stambioms maisto pramonės įmonėms, bet ir daugeliui mokslo laboratorijų bei smulkių gamintojų.
- Liofilizuotų maisto produktų rinka greitai plečiasi, nes liofilizuoti maisto produktai išlaiko puikias maistines savybes:
- Visos vertingos maisto produkto sudėtinės dalys išlieka nepakitusios.
- Nepakinta maisto produkto išvaizda, skonis, kvapas.
- Maisto produktas išlieka tokios pat formos.
- Liofilizuoti maisto produktai vertingi verslui:
- Produktų galiojimo laikas pratęsiamas iki 2 ir daugiau metų
- Nereikalingas specialus laikymo režimas: liofilizuotus maisto produktus galima laikyti kambario temperatūroje (jie negenda dėl ypač mažo vandens kiekio produktuose)
- Liofilizuotus produktus patogu transportuoti:
- nereikia specialaus temperatūrinio režimo,
- mažai sveria,
- užima mažai vietos,
- išlaiko savo formą.
- Liofilizuoti produktai ypač lengvai rehidruojami (atstatomas vandens kiekis).
Dėl šių savybių liofilizacija greitai tampa įprastu maisto perdirbimo metodu. Jau seniai liofilizuoti produktai naudojami vaikų maisto gamyboje, karo pramonėje, arbatos ir kavos paruošimui.
Įdomūs faktai apie liofilizavimą
Kavos perdirbimas – didžiausia ir seniausia liofilizacijos pramonės šaka.
Liofilizuojant 3000 kg šaldytų braškių virsta į 300 kg uogų.
Liofilizuojant 3000 kg šaldytos vištienos virsta į 1000 kg produkto.
Liofilizuoti rožių žiedlapiai
Po liofilizacijos gėlės idealiai išlaiko pradinę spalvą ir formą. Dažniausiai naudojami rožių žiedlapiai – vestuvėms, viešbučiuose kambariams, vonioms, lovoms puošti, kitoms progoms. JAV 400 liofilizuotų natūralios spalvos žiedlapių pakelyje parduodama už 5 USD, galima nusipirkti įvairiausių spalvų.
Liofilizacija – muziejinėms vertybėms išsaugoti
Liofilizacija naudojama retiems muziejiniams pavyzdžiams, kuriuos gali pažeisti vanduo, drėgmė – išsaugoti, kaip patikimas konservavimo būdas. Liofilizuojamos knygos, reti dokumentai, meno dirbiniai, reti archeologiniai ir geologiniai radiniai.
Mūsų kontaktai:
tel.: +3705 2469435, mob. tel.: +370687 40009, el.p.: liofilizatoriai@liofilizatoriai.lt